Colegiul National de Arta "Octav Bancila" Iasi

Alegând şcoala noastră, alegeţi viitorul!
Tradiţie şi performanţă

Colegiul Naţional de Artă
„Octav Băncilă” Iaşi


Concursul Naţional de Canto "Achim Stoia"


Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi organizează în perioada 16-18 mai 2013 Concursul Naţional de Canto "Achim Stoia", ediţia a V-a, adresat elevilor care studiază canto în liceele şi colegiile din ţarã.
În anul 2010, prima ediţie a concursului a apărut pe fondul inexistenţei unui astfel de concurs la Iaşi şi din dorinţa de a onora numele marelui compozitor, dirijor şi profesor Achim Stoia la împlinirea unui secol de la naştere.
Personalitate marcantă a vieţii muzicale ieşene, Achim Stoia a desfăşurat multiple activităţi, cum ar fi: folclorist, profesor, compozitor, dirijor de cor şi orchestră, conducător şi organizator de instituţii artistice. Filarmonica Moldova Iaşi, Universitatea de Arte "George Enescu" şi Colegiul Naţional de Artă "Octav Băncilă", îi păstrează o amintire deosebită şi o profundă recunoştinţă pentru toată activitatea depusă.
Muzica vocală pe care a compus-o, cuprinde printre altele, lieduri şi prelucrări de folclor, lucrări de o deosebită valoare artistică, din păcate mai puţin cunoscute şi interpretate. O parte dintre ele sunt accesibile elevilor de liceu, aceştia având posibilitatea de a se apropia astfel de valorile muzicii româneşti.
Ne propunem ca prin această competiţie să dăm posibilitatea elevilor din toată ţara să-şi demonstreze calităţile vocale şi interpretative, cunoscând astfel muzica românească atât de valoroasă, dar din păcate pe nedrept marginalizată.

Fişa de înscriere