Colegiul National de Arta "Octav Bancila" Iasi

Alegând şcoala noastră, alegeţi viitorul!
Tradiţie şi performanţă

Colegiul Naţional de Artă
„Octav Băncilă” Iaşi


Arta este cea mai sublimă misiune a omului, pentru că este exerciţiul gândirii care încearcă să înţeleagă lumea şi să o facă înţeleasă. Este farmecul gândirii şi sentimentului încorporat în tot ceea ce serveşte oamenilor.

O metaforă pentru a justifica prezenţa noastră într-o şcoală vocaţională. Aici avem sentimentul vag al infinitului, în care se află suverana emoţie artistică, derivată din sunet, formă, culoare şi dans.

În acest spaţiu al şcolii noastre simţim până în cel mai mic amănunt arta, ca o magnifică lecţie de sinceritate; ea ne umple adâncul ascuns al inimii şi mişcă sufletul nostru, noi ... dascălii care am fost şi vom fi întotdeauna artişti.

Fiecare aniversarea a înfiinţării colegiului nu este o bucurie solitară, este un mijloc de a emoţiona pe cei care au făcut şi fac parte din microcosmosul care se numeşte Colegiul National de Artă „Octav Băncilă"; pentru că pedagogia este o artă, cea mai largă, mai complexă, înaltă şi necesară, care are drept scop năzuinţa spre desăvârşire a omului.

Profesorii ştiu că sufletul unui copil este un cămin ce trebuie încălzit !

Aşa a fost să fie, din adâncime de cer, în două secole din urmă, s-a format la Iaşi un perimetru binecuvântat de muze, sub o boltă astrală, proiectând o cetate în universul luminii şi sunetelor de clopote trandafirii.

Spaţiul de la capătul lumii venind atins-a în drum străzile Armeană, Cuza Vodă, Ştefan cel Mare, I.C. Brătianu Th. T. Burada, Constantin Stroescu, Independenţei, unde Thalia s-a întâlnit cu Eutherpe şi cu Terpsichore.

Într-o cămară din această cetate, am fost hărăziţi să păstrăm neatinsă o faclă din pulbere stelară. Ea va dărui puterea şi frumuseţea celor supuşi destinului de a presăra şi în viitor stele pe clopote de argint. Sunetul de taină clopotită, zămislit din spirit de lumină, va dăinui etern prezent, trecut şi viitor în perimetrul binecuvântat de muze.